PTICE PJEVICE - PTICE PEVAČICE - Ornitološki Forum bez granica za područje Balkana !

http://ptice-birds.forumotion.com
PTICE PJEVICE - PTICE PEVAČICE - Ornitološki Forum bez granica za područje Balkana !

Ptice pjevice fauna europe - Forum češljugar štiglec štiglic grdelin zelendur kanarinac konopljar cajzlić žutarica kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje,


  Cajzlić, lugarin, čižak,siskin

  Share
  avatar
  timbrados

  Broj postova : 25
  Join date : 25.12.2009
  Lokacija : Rovinj

  Cajzlić, lugarin, čižak,siskin

  Postaj  timbrados on pet pro 25, 2009 8:24 pm

  Čižak (Carduelis spinus)
  Čižak (Carduelis spinus) ili kako ga još zovu cajzić je malena ptica veličine svega 12.cm., a težine 12.g. i spada u porodicu zeba (Fringillidae).Raspon krila ove ptice mijeri oko 22.cm.

  mužjak
  Čižak je lijepa ptica ,naručito mužjak kojeg krasi prekrasna maslinasto-žuta boja perija na obrazima,s obije strane vrata,dolnjeg dijela grla (guša),a prostire se ta boja i po cijelom gornjem dijelu prsiju. Te boje su u kontrastu sa crnom, tijemenom bojom glave koja je pokriva poput kape ( u nekih primijeraka nedostaje ta "kapa"). Crne boje perija ima kako na gornjem dijelu glave i zatiljka, tako i na dijelu grla. Bokovi, dolnji dio trbuha i prsiju su svijetle, bijelkaste boje. Repno perije ima vrhove pera obojena crnim rubom , dok je ostali dio repnog perja prekrasne, žute boje.Letačka pera krila su kao ukrašena crnim poprečnim crtama koja se nalaze na smeđe-crnom perju krila. Na krilima mu se nalaze karakteristični rubovima žučkasto-zelenkaste boje.
  Ženka čižka je manje obojena zelenkasto-žutom bojom, a krila i rep su joj dosta blijeđe koloritna od mužjaka.Tako je ženki i gornja strana tijela smeđe-zelenkasta, dok joj je donji dio tamno bijeli.Preko krila se ženki protežu dvije ,svijetle boje ,omeđene kao trake.
  Mijesto prebivanja ove ptice je ponajprije područje šumovitih dijelova koje se prostire na čitavu Europu , ali i Aziju.Naručito joj pašu prostrane ,smrekove šume na zapadu Europe i to prije svega u srednjegorju i Alpama, dok je u nizinama srećemo najčešće samo zimi.Ova ptica za vrijeme jakih zima često seli iz sijevernih dijelova Europe u srednju Europu gdje zna i prezimit. Zanimljiva su zapažanja da se jedne godine u našim krajevima pojave velika i brojna jata , a potom je više godina ne vidimo.
  Čižak je vrlo pokretljiva i živahna ptica, koja je izvanredan penjać i u stanju je naglavačke visiti na grančicama u potrazi za hranom. Tako čemo je moći vidijeti kako satima čas visi naglavačke, a čas se penje ili se spušta na tankim grančicama breza u potrazi za sijemenjem u njihovim resama.Ni trenutka nije mirna i viješto skakuče s grančice na grančicu. Iako se ova ptica nerado zadržava na zemlji vrlo se viješto i po njoj kreče, no ipak radije taj dio preleti i izbijegava zadržavanje na tlu. Dok leti let joj je brz i lagan,a u valovitim kretanjima preleti velika rastojanja.Pri tom se zna dići i u znatnije visine.Čižak ima umilu pijesmicu iako ne tako raskošnog repertoara kao pojedine njene srodnice. Pijev joj je jednolično cvrčanje i struganje koje zvuči kao ugodno cvrkutanje sa slogovima kojoj predhodi kratka čurlikava pijesmica. Pored pijesme glasa se i karakterističnim tet-tetet,ssi, a u letu i s dieh. Čižak se u prirodi hrani prvenstveno s raznim zrelim i poluzrelim sijemenem, kao i raznim insektima i njihovim ličinkama. Uz to hrani se i raznim, samoniklim biljem,mladim pupoljcima i listovima. Od sijemenja veliki udio sastoji se od sijemenja drveća, dok mladunce kao i ostale druge zebovke ponajprije hrane raznim insektima kao što su ušenjaci,male gusijenice idr.. Kako rastu u ishranu im sve više i više dodaju razno lakoprobavljivo sijemenje.

  ženka
  Za vrijeme razmnožavanja koje počinje u proljeće u travnju mijesecu mužjak veselo pjeva i u zanosnom letu leprša svojim teritorijem koji je odabrao za gniježđenje. Samo mijesto za gnijezdo pomno odabiru na samom vrhu vanjskih granana stabla jela i smreka. Gnijezdo je dobro skriveno i kamuflirano tako da ga je praktički nemoguče ugledati s zemlje. Gnijezdo je toliko dobro sakriveno da postoji legenda o ovoj ptici koja govori o tome da čižak u gotovo gnijezdo meče posebni, čarobni kamenčić koji gnijezdo čini nevidljivim za ljudsko oko. Unatoč zanimljivoj legendi znamo da se ova ptica gnijezdi dva puta godišnje u periodu od četvrtog do sedmoga mijeseca kada snese u gnijezdo 4 do 6 jajeta koja su bijelkastoplave boje i posuta s malo tamnosmeđih mrljica. Ženka sijedi na jajima sama, a mužjak je hrani na gnijezdu. Mlade odhranjuju oba partnera.   Sada je: sub pro 15, 2018 7:30 am.