PTICE PJEVICE - PTICE PEVAČICE - Ornitološki Forum bez granica za područje Balkana !

http://ptice-birds.forumotion.com
PTICE PJEVICE - PTICE PEVAČICE - Ornitološki Forum bez granica za područje Balkana !

Ptice pjevice fauna europe - Forum češljugar štiglec štiglic grdelin zelendur kanarinac konopljar cajzlić žutarica kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje,


  Topaz mutacija

  Share
  avatar
  refa95

  Broj postova : 2
  Join date : 29.08.2010

  Topaz mutacija

  Postaj  refa95 on sub ruj 11, 2010 8:19 pm

  Josip Marković:
  TOPAZ MUTACIJA
  Osnovne karakteristike mutacije topaz
  Kod melaninskih kanarinaca boje došlo je do nove mutacije koja pokazuje i uzrokuje drugačiji raspored melaninskih oznaka.
  Prva značajka je da je topaz u biti crno-smeđa melaninska ptica, koja je nastala u leglu feo-ino, za koju znamo da nema eumelanina dočim su feomelanini smeđe boje. Topaz ima eumelanine smeđe boje sa sivim nahukom i djeluju kao da su uprljani. Feomelanini su smeđe boje. U usporedbi s klasičnim crno-smeđim kanarincem smeđi feomelanin je je mnogo svjetliji. Glavno obilježje topaz kanarinca po vanjskom izgledu je tamno smeđa boja sa sivim primjesama. U sredini pera, na rožnatom dijelu (badrljica) je koncentracija eumelanina jače i tamnije boje.
  Stručnjaci i uzgajivači tvrde da je jedna od posebnosti mutacije topaz drugačiji raspored melaninskih oznaka kego kod klasičnog crno-smeđeg kanarinca. Badrljica svakog pera - rožnati dio pera kod mutacije topaz je bijele boje. Uz badrljicu pera je jako tamna koncentracija eumelanina koja je vrlo dobro vidljiva. Ta posebnost je imanovana kao jaka koncentracija eumelanina.
  Melaninske oznake (crtež) na pokrovnom i bočnom perju kod mutacije topaz nešto su svjetliji nego melaninske oznake u velikom letnom perju krila i repa.
  Jedna od posebnosti kanarinca topaz koja ga čini atraktivnim su crvene oči, što posebno dolazi do izražaja kod tamnih ptica. U gnijezdu nakon valjenja vrlo lako ćemo raspoznati mlade topaz kanarince budući da imaju crvene oči, i što su oči kod mladih crvenije, bit će atraktivniji (tamniji) melaninski crtež.
  Kao i svi melaninski kanarinci, i kanarinci topaz razvrstani su u tri kategorije:
  1. intenzivni,
  2. neintenzivni,
  3. mozaik,
  te u šest mogućih osnovnih lipokromskih boja.
  Svi rožnati dijelovi, kod svih kombinacija, su boje mesa.
  Podperje je tipično tamne (crne) boje, i zbog toga ptica na izgled djeluje potamnjelo smeđe - zaprljane boje.
  Dosadašnja iskustva u uzgoju nisu pokazala da postoji razlika u melaninskim oznakama (crtežu) između mužjaka i ženke. Gledajući sa stanovišta da je topaz produkt iz feo-ino mutacije, postoji mogućnost da se ta razlika s vremenom pokaže (spolni dimorfizam).
  Nasljeđivanje kod mutacije topaz je recesivno (odstupajuće).
  Crno-smeđi topaz kanarinac
  Crno-smeđi topaz na pokrovnom perju ima eumelaninske oznake tamno smeđe boje sa sivim nahukom na rubovima (obrubima) koji djeluju nešto zaprljano. Crtež je sličan po širini i dužini eumelaninskom crtežu kod klasičnih crno-smeđih kanarinaca. Feomelaninske oznake su svjetlije smeđe boje, ali iste kao kod klasičnih crno-smeđih, s time da se kod svakog pojedinog pera opaža široki svjetliji rub (feomelanin). Vanjski izgled crno-smeđeg topaz kanarinca je kao što smo već naveli, tamno posmeđena boja sa svjetlijim obrubima svakog pojedinog pera.
  Ahat topaz kanarinac
  Ahatni topaz ima melaninske oznake u pokrovnom perju kao i klasični ahat kanarinac. Eumelanini na pokrovnom perju su po obliku nešto manji, a po boji malo reducirani naspram crno-smeđim topazima. Boja eumelanina je svjetlo smeđa s posve malim nahukom. Feomelanini su također svjetliji nego kod crno-smeđeg. Svjetla obrubljanost svakog pera je još bolje uočljiva. Lipokromske zone su veće i lipokromska boja dolazi jače do izražaja.
  Smeđi topaz kanarinac
  Smeđi topaz ima eumelaninske oznake svakog pojedinog pera svjetlo smeđe i jako rasvjetljene (reducirane). Feomelaninske oznake radi svjetlog eumelanina nisu više uočljive, već se skladno uključuju u cjelokupni izgled same ptice. Vanjski izgled smeđeg topaza je svjetlo smeđe boje bez crteža.
  Izabela topaz kanarinac
  Izabela topaz kanarinac ima eumelanine toliko reducirane da ih se više ne može vidjeti. Boja eumelanina je potpuno svjetlo smeđa, feomelanini se po boji skoro ne razlikuju od eumelanina, tako da je izabela topaz po vanjskom izgledu potpuno rasvjetljena (svjetlo smeđa) ptica.
  Topaz mutacija pokušana je prenjeti i na neke od prijašnjih mutacija, ali nikakvi posebni efekti nisu postignuti. Najbolji rezultati su postignuti pri sparivanju topaz x pastel crni-smeđi i ahatni. Najvjerojatnije će topaz ostati najatraktivniji u četiri osnovne vrste melaninskih kanarinaca, a sve ostale kombinacije i dalje ostaju otvorene.
  ________________________________________

   Sada je: sri sij 23, 2019 10:32 pm.