PTICE PJEVICE - PTICE PEVAČICE - Ornitološki Forum bez granica za područje Balkana !

http://ptice-birds.forumotion.com
PTICE PJEVICE - PTICE PEVAČICE - Ornitološki Forum bez granica za područje Balkana !

Ptice pjevice fauna europe - Forum češljugar štiglec štiglic grdelin zelendur kanarinac konopljar cajzlić žutarica kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje,


  Nandaja (Nandayus nenday)

  Share

  Napoleon

  Broj postova : 5
  Join date : 05.11.2010

  Nandaja (Nandayus nenday)

  Postaj  Napoleon on čet stu 11, 2010 10:53 am

  Iako ovu vrstu papagaja svrstavaju u rod Aratinga naročito zbog načina oglašavanja, papagaj nandaja je jedini predstavnik svog roda. Dostiže veličinu do 35cm, te se ubraja u srednje papagaje. Interesantan je podatak da je ova vrsta uvežena u Evropu još 1870godine, a da je prvi put razmnožena u Francuskoj 1881godine, gde je i primećeno da se uvežene ptice brzo navikavaju na novu sredinu i nove temperaturne uslove uključujući i zimu. Podnose čak i blago smrznutu vodu čiju zaleđenu površinu razbijaju kljunom, ali ako je temperatura prilično ispod 0'C pate od promrzlina pa im se ponekad dogodi, ako su u spoljnim nezaštićenim volijerama, da im otpadnu nokti, pa čak i prsti.
  U prirodi, naseljavaju oblasti južne Amerike, pa se mogu videti manja jata u Boliviji, Brazilu, severnoj Argentini i Paragvaju. Gnezde se obično u manjim kolonijama u šupljinama visokog drveća. Ponekad sleću na zemlju i vole da se veru po žbunju i krošnjama različitog drveća. Boja ovih ptica je pretežno zelena sa svetlijim grudima i tamnijim leđima, dok je glava crna sa parom krupnih i bistrih očiju, a kljun je prilično razvijen i jak i takođe je intenzivno crn, kakvu boju imaju i letna pera. Kod starijih ptica grudi su u gornjem delu plavičaste, što nije odlika mladih ptica, a na nogama pri trupu imaju crvene ''čarapice'' što ih čini veoma privlačnim. Mlade ptice se pored opisane boje grudi razlikuju od odraslih i po boji nogu i to tako, što predstavlja retkost kod papagaja, njihove noge su crne dok su one kod starijih ptica svetle.

  Hrane se svetlim semenom, ovsom, prosom, suncokretom, kanarinskim semenom, kukuruzom kokičarem, sirkom šećercom, američkim sirkom, konopljom kao i zelenišem, jabukama, šargarepom, spanaćem, itd.

  Nandaje imaju piskav glas koji je prilično jak u večernjim i jutarnjim satima, a naročito je izražen u periodu parenja.

  Ženka snosi 5-6 jaja, noseći ih u intervalu na svaka dva dana i leži na njima 25 dana. Po izleganju mladi ostaju u gnezdu još 45-50 dana, posle čega napuštaju isto.Interesantno je i to da se čak i do dva i po meseca starosti, mlade nandaje uveče vraćaju u gnezda da prenoće. Karakterišu se još i jako prodornim i inteligentnim pogledom, što je inače karakteristika uglavnom svih južno američkih vrsta papagaja.

  U kućnim uslovima ovu vrstu papagaja treba držati u prikladnom metalnom kavezu i hraniti je već opisanim vrstama semenja. Pored toga, treba im povremeno davati vitamine, bilo u tečnom, bilo u čvrstom stanju, i obavezno, u kavezu, mora da postoji posudica sa mineralima u zrnastom obliku. Najkvalitetniji su oni koje proizvodi ''Vitakraft'' i belgijski ''Vitamineral''. I pored agresivnog izgleda, ako se ova ptica kupi kao mlada od nekog odgajivača, ako joj se pokloni dovoljno pažnje, može veoma brzo da nauči da oponaša jako veliki broj reči, stojeći vam pri tom na ramenu, dok vi nešto radite, ili sedite, pa ćete se osećati pomalo kao junak Defoovog romana ''Robinzon Kruso''. Glasno će se oglasiti jedino kad ugleda nepoznatu osobu, pa tako, na neki način, upozoravajući domaćina, zamenjuje psa.   Sada je: sub pro 15, 2018 8:43 am.